Muffiny gruszkowe z miodem.

Niejednokrotnie Wam już wspominałam, że bardzo lubię wszystkie pory roku. Każda z nich oferuje nam coś innego- również kulinarnie.
Wiosna to przede wszystkim truskawki, lato jest wysypem sezonowych owoców, a jesień... dla mnie jesień, to czas spędzony w sadzie. Wiąże się ona przede wszystkim ze zbiorem jabłek i gruszek. Zarówno jedne, jak i drugie baardzo lubię, jednak z racji, że gruszek zawsze było mniej ich smak był bardziej wyjątkowy.



Ja pierwsze zbiory mam już za sobą. Z części gruszek powstały w tym roku również słodkie wypieki- w tym oczywiście muffinki.
Słodki smak gruszek urozmaicony słodyczą miodu, a to wszystko połączone w małej babeczce. U nas okazały się idealną przekąską do pracy, ale sprawdzą się oczywiście również jako poczęstunek do kawy! ;)

Składniki:

Standardowo, moje wypieki bazują na bardzo prostych składnikach, dostępnych w każdej kuchni.

Składniki suche:

-2 szklanki mąki
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-2 łyżeczki cukru waniliowego

Składniki mokre:

-2/3 szklanki mleka
-1/2 szklanki oleju
-2 jajka
-4 łyżeczki miodu

Dodatkowo 3 gruszki.

Przygotowanie:

Składniki suche wsypujemy do jednej miski, mokre w innej. Następnie łączymy wszystko razem i dodajemy pokrojone w kostkę gruszki. Mieszamy- byle nie za dokładni. Gotowe ciasto nakładamy do form (do 3/4 wysokości). Pieczemy ok 35 min w temperaturze 180 stopni.

Opcjonalnie

Polecam wypróbować. Jeśli lubicie cynamon lub imbir, możecie dodać do suchych składników (łyżeczkę).

Smacznego! ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 1001Podróży , Blogger