Domowe pichcenie: Muffiny pizzowe- szybkie i pożywne przekąski.

Jedni nie jedzą słodkiego, inni po prostu nie mogą, a jeszcze inni chcą mieć coś na szybką przekąskę- chociażby zamiast drugiego śniadania w pracy czy szkole.
Muffiny pizzowe to pewnego rodzaju alternatywa dla słodkiej wersji tych wypieków.


źródło





Po raz pierwszy wypróbowałam je jadąc na zajęcia. Sprawdziły się idealnie!
Nic nie rozlewało mi się w torbie (jak wcześniej robione sałatki), jedną taką babeczkę mogłam swobodnie zjeść na raz, nie zawijając jej w milion torebeczek i odkładając "na później" do torby.

Do tego ich wielkim plusem- jak zresztą w przypadku wszystkich muffinek- jest czas i prostota przygotowania. Kilka minut i gotowe!

Co będzie potrzebne? W zasadzie nic, co nie znajdowałoby się na co dzień w naszej kuchni.

Składniki:

  • 200g mąki
  • 2 jajka
  • ½ szklanki oleju
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • ½ łyżeczki oregano
  • ½ łyżeczki bazylii
  • 100g szynki
  • Kula mozarelli (spokojnie można zastąpić serem żółtym)

Sposób przygotowania:

W jednej misce łączymy suche składniki, w drugiej płynne.
Wszystko łączymy ze sobą mieszając przez chwilę.
Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę szynkę i ser (zarówno mozarellę jak i żółty należy również pokroić w kostkę).
Mieszamy.
Silikonowe formy wysypujemy odrobiną bułki tartej (zapobiegnie przywieraniu ciasta), a następnie wypełniamy ciastem.
Pieczemy ok. 30-35 min w piekarniku rozgrzanym do 180o 


Smacznego! ;)

Mam nadzieję, że również polubicie taką odmianę muffin.

P.S. Najlepiej- w tym przypadku- sprawdzą się jednak formy sylikonowe. Za pierwszym razem, gdy użyłam tych papierowych, ciasto pod wpływem rozpuszczonego sera przykleiło się do papieru i w czasie jedzenia, niestety na właśnie na nim zostawała połowa muffinki. ;/

przepis pochodzi ze strony: jak-to-smakuje.blogspot.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 1001Podróży , Blogger