Domowe pichcenie: Kotleciki żużu

Od dawna chodził za mną pomysł, by na obiad zrobić coś nowego.. i tak oto postanowiłam przygotować, tak bardzo zachwalane przez innych kotleciki żużu.



Składniki
- pieczarki 0,5kg
-pierś z kurczaka 1kg
-pół kostki sera żółty
- 1 cebula
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- sól, pieprz
-przyprawa do gyrosa

Czas przygotowania: 45-60min
Porcja na 6-8 osób

Gotowanie rozpoczęłam od pokrojenia piersi z kurczaka, w małą kostkę, do której dodałam przygotowaną przyprawę do gyrosa.


  Następnie obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebule podsmażam na złocisty kolor.


Kolejnym krokiem było obranie i pokrojenie pieczarek.


Usmażyłam je na patelni, odrobinę przyprawiając solą i pieprzem.


W czasie, gdy pieczarki się smażyły przygotowałam pozostałe składniki, czyli jajka, odpowiednią ilość mąki oraz starłam ser żółty.

Gdy pieczarki były już gotowe, zmieszałam je z gotową już cebulą, następnie przesypałam do garnka, gdzie był już przygotowany wcześniej kurczak. Dodałam jajka oraz mąkę, a na koniec dosypałam ser żółty. Wszystko intensywnie wymieszałam tak, aż uzyskało taką masę, aby to dobrze usmażyć. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, dodajcie więcej mąki.

Ostatnim etapem było usmażenie naszych kotlecików. Na rozgrzanej patelni z olejem rozprowadziłam masę w taki sposób, aby powstały nie za duże placuszki.


Smakowały przepysznie! Zróbcie to sami, polecam! ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 1001Podróży , Blogger