Kulinarna środa: „Sałatka z kurczakiem, makaronem i mozzarellą”

„Kulinarna środa”

Witajcie! ;)
Chcę zaprosić Was na nowy cykl. Środa będzie dniem, w którym będę się z Wami dzieliła moimi ulubionymi przepisami. ;)

Moja przygoda z gotowaniem rozpoczęła się bardzo niewinnie. Nie umie gotować i do kuchni mnie nigdy szczególnie nie ciągnęło, jednak od czasu do czasu uwielbiam sobie coś popichcić, a szczególnie lubię, jak po prostu wychodzi z tego pichcenia coś smacznego! Żaden ze mnie Master Chef, ale z odpowiednią osobą u boku, potrafię zrobić coś naprawdę dobrego- zazwyczaj gotując staram się korzystać ze składników, które każdy z nas używa niemal na co dzień.

Nie umiem też trzymać się ściśle żadnego przepisu, to przyznaję od razu. Zawsze dodam czegoś więcej, proporcje zamienię według mojego smaku, wymienię produkty na te bardziej mi pasujące.
Lubię improwizować, szczególnie w kuchni, taka już po prostu jestem.

Nie zamykam się na żadną kuchnie, nie boje się żadnych smaków. Robię rzeczy proste, a czasami i takie co zajmują połowę dnia. Zwracam uwagę na smak, jak i również wygląd potraw- muszą być kolorowe!

Wszystkie pojawiające się tutaj przepisy będą przeze mnie sprawdzone, przetestowane, wielokrotnie modyfikowane. Każdy znajdzie coś odpowiedniego dla siebie. Pomysłów mam wiele (znajdziecie je w zakładce „Wyzwania kulinarne”) teraz muszę tylko znaleźć czas na ich realizację ;))

W premierowym wpisie z tego cyklu zapraszamy Was na moją ulubioną....



„Sałatkę z kurczakiem, makaronem i mozzarellą”



SKŁADNIKI:

- mieszanka sałaty - 1 paczka (do kupienia w paczkach/ różne rodzaje m.in. w Biedronce)
-makaron - ok. 2/3 paczki  (najlepiej drobny typu kokardki, muszelki- my używamy Lubelli/muszelki nr. 26)
-kurczak (Gyros z kurczaka Danie Express-Biedronka)
-pieczarki (paczka 500g)
-pomidory (wg uznania w proporcji do sałaty i mięsa)
-ogórki (zielone, konserwowe)
-papryka żółta, czerwona
-ser żółty
-mozzarella
-oliwki
-jogurt naturalny
-sos sałatkowy  koperkowo - ziołowy





WSKAZÓWKI:

Ugotowany makaron, odcedzamy, przelewamy zimą wolą, a następnie przekładamy go do miski w której wcześniej przygotowaliśmy mieszankę sałaty. 
Obrane i posiekane na kawałki pieczarki smażymy na patelni i dodajemy do miski z makaronem. Kolejnym krokiem będzie przygotowanie kurczaka, które jak pieczarki w kawałeczkach należy usmażyć na patelni. 
Czas, w którym pieczarki i kurczak się nam smażą warto wykorzystać na przygotowanie reszty składników.
Pomidory,ogórki oraz paprykę pokrojone w kostkę oraz dowolnie pokrojone oliwki, przekładamy do miski, gdzie znajdują się już wcześniej przygotowane składniki.


Jedną z końcowych czynności jest pokrojenie i dodanie mozzarelli.
Wszystko polewamy jeszcze sosem stworzonym na bazie jogurtu naturalnego i sosu sałatkowego o smaku  koperkowo - ziołowy z Knorra.
Gotową sałatkę posypujemy startym żółtym serem.

I gotowe!

Przepis prosty, szybki i smaczny.
Życzymę Wam smacznego ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 1001Podróży , Blogger