#Kulinarna Środa: Muffiny pizzowe- szybkie i pożywne przekąski.

Jedni nie jedzą słodkiego, inni po prostu nie mogą, a jeszcze inni chcą mieć coś na szybką przekąskę- chociażby zamiast drugiego śniadania w pracy czy szkole.
Muffiny pizzowe to pewnego rodzaju alternatywa dla słodkiej wersji tych wypieków.




Po raz pierwszy wypróbowałam je jadąc na zajęcia. Sprawdziły się idealnie!
Nic nie rozlewało mi się w torbie (jak wcześniej robione sałatki), jedną taką babeczkę mogłam swobodnie zjeść na raz, nie zawijając jej w milion torebeczek i odkładając "na później" do torby.

Do tego ich wielkim plusem- jak zresztą w przypadku wszystkich muffinek- jest czas i prostota przygotowania. Kilka minut i gotowe!

Co będzie potrzebne? W zasadzie nic, co nie znajdowałoby się na co dzień w naszej kuchni.

Składniki:

  • 200g mąki
  • 2 jajka
  • ½ szklanki oleju
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • ½ łyżeczki oregano
  • ½ łyżeczki bazylii
  • 100g szynki
  • Kula mozarelli (spokojnie można zastąpić serem żółtym)

Sposób przygotowania:

W jednej misce łączymy suche składniki, w drugiej płynne.
Wszystko łączymy ze sobą mieszając przez chwilę.
Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę szynkę i ser (zarówno mozarellę jak i żółty należy również pokroić w kostkę).
Mieszamy.
Silikonowe formy wysypujemy odrobiną bułki tartej (zapobiegnie przywieraniu ciasta), a następnie wypełniamy ciastem.
Pieczemy ok. 30-35 min w piekarniku rozgrzanym do 180o 

Smacznego! ;)

Mam nadzieję, że również polubicie taką odmianę muffin.

P.S. Najlepiej- w tym przypadku- sprawdzą się jednak formy sylikonowe. Za pierwszym razem, gdy użyłam tych papierowych, ciasto pod wpływem rozpuszczonego sera przykleiło się do papieru i w czasie jedzenia, niestety na właśnie na nim zostawała połowa muffinki. ;/

przepis pochodzi ze strony: jak-to-smakuje.blogspot.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 1001Podróży , Blogger