#Kulinarna Środa: Szybka ryba w sosie śmietanowo-chrzanowym i nutą wiosny.

Mazury to jeziora, a jeziora to.. RYBY!
Wracając z krainy wielkich jezior postanowiłam dopracować jakiś nowy przepis na rybę- padło na rybę w sosie śmietanowo-chrzanowym, z nutą wiosny.


Kilkukrotnie przyrządzałam już łososia zapiekanego w naczyniu żaroodpornym, jednak ta ryba tylko i wyłącznie NIE w rodzinnym domu!

Jako, że tata jest zapalonym wędkarzem, tym razem postanowiłam użyć ryby tutejszej-słodkowodnej, na dodatek z własnych połowów!

Polecam Wam wybrać lina. Co prawda jego pewną „wadą” jest specyficzny zapach i posmak, który zawsze staram się przełamać innym wyrazistym smakiem, ale za to nie ma on maleńkich ostek, które spotkamy chociażby w szczupaku. (Ta druga ryba też jest ok do tego dania).

            Przepis jest banalnie prosty. Potrzebne nam będą:

·         6-8 kawałków ryby (jedna cała powinna wystarczyć)
·         2 duże śmietanki 12%
·         1 słoiczek sosu chrzanowego i 1 słoiczek sosu wiosennego (ja używam Winiary)
·         pół szklanki przegotowanej wody


            Piekarnik nastawiamy na 180o z termoobiegiem lub 200o bez.

Do garnka wlewamy śmietanki, wodę i sosy, wszystko dokładnie mieszamy żeby nie było grudek. Lekko podgrzewamy.

Rybę układamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy śmietanką (my lubimy trochę grubszą warstwę sosu, by ryba po lekkim wyparowaniu nie wystawała i nie przypaliła się)

następnie wkładamy do piekarnika na ok 40min.
Gotowe!


Danie jest niesamowicie proste i szybkie. Idealne na błyskawiczny obiad po powrocie z pracy. Dla urozmaicenia można pokombinować z różnymi sosami i przyprawami, a jeśli ktoś lubi jeszcze bardziej doprawione, to rybę przed zalaniem można lekko nasmarować od środka ziołami bądź innymi przyprawami.

Całość- włącznie z upieczeniem- do przygotowania w 45-50min!

Smacznego! :) 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 1001Podróży , Blogger