Kulinarna Środa - "Pieczarki nadziewane na różne sposoby"
Ostatnio zachciało nam się czegoś z pieczarkami... i tak powstały nadziewane pieczarki. Zapraszamy!
Składniki:
- pieczarki duże
Nadzienie:
- 500g małych pieczarek
- pierś z kurczaka
- szpinak
- pomidory
- mozzarella
- 10 plasterków szynki
- ser żółty
Zaczynamy od oczyszczenia dużych pieczarek oraz od wycięcia nóżek, dzięki czemu znajdzie się miejsce na nadzienie.
Następnie małe pieczarki kroimy w kostkę i smażymy je na patelni.
Tak samo postępujemy z naszym kurczakiem.
Na patelni także rozmrażamy szpinak i doprawiamy go według własnego uznania. My zrobiłyśmy na ostro, bo tak bardzo lubimy ;).
Kolejnym krokiem jest pokrojenie pomidorów i mozzarelli, sera żółtego i szynki, tak, aby zmieściły się do pieczarki.
W ten oto sposób mamy przygotowane wszystkie potrzebne składniki.
Czas na nadziewanie!
Zrobiłyśmy 4 rodzaje pieczarek.
Nasza propozycja jest taka:
1) pieczarki nadziewane szpinakiem i kurczakiem- wymieszany szpinak z kurczakiem nakładamy do wcześniej przygotowanych dużych pieczarek.
2) pieczarki z kurczakiem i pieczarkami- tak, pieczarka z pieczarką, ale my kochamy grzyby..
3) pieczarki z kostką sera żółtego, który został przykry szynką.
4) ostatnie pieczarki nadziałyśmy pomidorami i mozzarellą- pięknie się rozpłynęła.
Ostatnim etapem jest obtoczeniem pieczarek z nadzieniem w panierce z jajka i bułki tartej i usmażenie ich. Dzięki temu, że wcześniej usmażyłyśmy kurczaka i małe pieczarki mamy pewność, że nic nie będzie surowe.
Z racji, że mniej więcej z każdego rodzaju zrobiłyśmy po 10 dużych pieczarek wyszło nam ich około 40! Solidna porcja, dla co najmniej 6-8 osób.
Pozdrawiamy i życzymy smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz