Kulinarna Środa - "Pieczarki nadziewane na różne sposoby"

Ostatnio zachciało nam się czegoś z pieczarkami... i tak powstały nadziewane pieczarki. Zapraszamy!



Składniki:
- pieczarki duże


Nadzienie:
- 500g małych pieczarek
- pierś z kurczaka
- szpinak
- pomidory
- mozzarella
- 10 plasterków szynki
- ser żółty

                Zaczynamy od oczyszczenia dużych pieczarek oraz od wycięcia nóżek, dzięki czemu znajdzie się miejsce na nadzienie.

                Następnie małe pieczarki kroimy w kostkę i smażymy je na patelni. 




Tak samo postępujemy z naszym kurczakiem



Na patelni także rozmrażamy szpinak i doprawiamy go według własnego uznania. My zrobiłyśmy na ostro, bo tak bardzo lubimy ;).



Kolejnym krokiem jest pokrojenie pomidorów i mozzarelli, sera żółtego i szynki, tak, aby zmieściły się do pieczarki.



W ten oto sposób mamy przygotowane wszystkie potrzebne składniki.

Czas na nadziewanie!

Zrobiłyśmy 4 rodzaje pieczarek.



Nasza propozycja jest taka:

1) pieczarki nadziewane szpinakiem i kurczakiem- wymieszany szpinak z kurczakiem nakładamy do wcześniej przygotowanych dużych pieczarek.




2) pieczarki z kurczakiem i pieczarkami- tak, pieczarka z pieczarką, ale my kochamy grzyby..


3) pieczarki z kostką sera żółtego, który został przykry szynką.


4) ostatnie pieczarki nadziałyśmy pomidorami i mozzarellą- pięknie się rozpłynęła.



Ostatnim etapem jest obtoczeniem pieczarek z nadzieniem w panierce z jajka i bułki tartej i usmażenie ich. Dzięki temu, że wcześniej usmażyłyśmy kurczaka i małe pieczarki mamy pewność, że nic nie będzie surowe.










Z racji, że mniej więcej z każdego rodzaju zrobiłyśmy po 10 dużych pieczarek wyszło nam ich około 40! Solidna porcja, dla co najmniej 6-8 osób.

Pozdrawiamy i życzymy smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 1001Podróży , Blogger