Kulinarna Środa "Kotleciki żużu"

          Od dawna chodził za nami pomysł by na obiad zrobić coś nowego.. i tak oto postanowiłyśmy przygotować, tak bardzo zachwalane przez innych kotleciki żużu.

Składniki
- pieczarki 0,5kg
-pierś z kurczaka 1kg
-pół kostki sera żółty
- 1 cebula
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- sól, pieprz
-przyprawa do gyrosa

Czas przygotowania: 45-60min
Porcja na 6-8 osób

                Nasze gotowanie rozpoczęłyśmy od pokrojenia piersi z kurczaka, w małą kostkę, do której dodałyśmy przygotowaną przyprawę do gyrosa.


                Następnie obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebule podsmażyłyśmy na złocisty kolor.


                Kolejnym krokiem było obranie i pokrojenie pieczarek.


Usmażyłyśmy je na patelni, odrobinę przyprawiając solą i pieprzem.


                W czasie, gdy pieczarki się smażyły przygotowałyśmy pozostałe składniki, czyli jajka, odpowiednią ilość mąki oraz starłyśmy ser żółty.

                Gdy pieczarki były już gotowe, zmieszałyśmy je z gotową już cebulą, przesypałyśmy je do garnka, gdzie był już przygotowany wcześniej kurczak. Dodałyśmy jajka oraz mąką a na koniec dosypałyśmy ser żółty. Wszystko intensywnie wymieszałyśmy tak, aż uzyskało taką masę, aby to dobrze usmażyć. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, dodajcie więcej mąki.

                Ostatnim etapem było usmażenie naszych kotlecików. Na rozgrzanej patelni z olejem rozprowadziłyśmy masę tak, aby powstały nie za duże placuszki.


                Smakowały przepysznie! Zróbcie to sami, polecamy! ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 1001Podróży , Blogger