Kulinarna środa: „Sałatka z kurczakiem, makaronem i mozzarellą”



„Kulinarna środa”
Witajcie! ;)
            Chcemy zaprosić Was na nasz nowy cykl. Środa będzie dniem, w którym chcemy podzielić się z Wami naszym talentem kulinarnym ;)


Nasza przygoda z gotowaniem rozpoczęła się bardzo niewinnie. Żadna z nas nie umie gotować, żadnym Master Chefem raczej nie zostanie, ale razem potrafimy zrobić coś naprawdę dobrego- zazwyczaj ze składników które każdy z nas używa niemal na codzień. 
 Nie umiemy trzymać się ściśle żadnego przepisu, to przyznajemy od razu. Zawsze dodamy czegoś więcej, proporcje zamienimy, wymienimy produkty na te bardziej nam pasujące.
Lubimy improwizować, szczególnie w kuchni, takie już po prostu jesteśmy.

Nie zamykamy się na żadną kuchnie, nie boimy się żadnych smaków. Robimy rzeczy proste, łatwe, a czasami i takie co zajmują nam połowę dnia. Zwracamy uwagę na smak jak i również wygląd naszych potrawach, muszą być kolorowe!

Wszystkie pojawiające się tutaj przepisy będą przez nas sprawdzone, przetestowane, wielokrotnie modyfikowane. Każdy znajdzie coś odpowiedniego dla siebie. Pomysłów mamy wiele (znajdziecie je w zakładce „Wyzwania kulinarne”) teraz musimy znaleźć czas na ich realizację ;))


W premierowym wpisie z tego cyklu zapraszamy Was na naszą ulubioną....



„Sałatkę z kurczakiem, makaronem i mozzarellą”




SKŁADNIKI:

- mieszanka sałaty - 1 paczka (do kupienia w paczkach/ różne rodzaje m.in. w Biedronce)
-makaron - ok. 2/3 paczki  (najlepiej drobny typu kokardki, muszelki- my używamy Lubelli/muszelki nr. 26)
-kurczak (Gyros z kurczaka Danie Express-Biedronka)
-pieczarki (paczka 500g)
-pomidory (wg uznania w proporcji do sałaty i mięsa)
-ogórki (zielone, konserwowe)
-papryka żółta, czerwona
-ser żółty
-mozzarella
-oliwki
-jogurt naturalny
-sos sałatkowy  koperkowo - ziołowy




WSKAZÓWKI:

Ugotowany makaron, odcedzamy, przelewamy zimą wolą, a następnie przekładamy go do miski w której wcześniej przygotowaliśmy mieszankę sałaty. 
Obrane i posiekane na kawałki pieczarki smażymy na patelni i dodajemy do miski z makaronem. Kolejnym krokiem będzie przygotowanie kurczaka, które jak pieczarki w kawałeczkach należy usmażyć na patelni. 
Czas, w którym pieczarki i kurczak się nam smażą warto wykorzystać na przygotowanie reszty składników.
Pomidory,ogórki oraz paprykę pokrojone w kostkę oraz dowolnie pokrojone oliwki, przekładamy do miski, gdzie znajdują się już wcześniej przygotowane składniki.

Jedną z końcowych czynności jest pokrojenie i dodanie mozzarelli.
Wszystko polewamy jeszcze sosem stworzonym na bazie jogurtu naturalnego i sosu sałatkowego o smaku  koperkowo - ziołowy z Knorra.
Gotową sałatkę posypujemy startym żółtym serem.

I gotowe!

Przepis prosty, szybki i smaczny.
Życzymy Wam smacznego ;)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 1001Podróży , Blogger